Forum | Fakta om Iran | Været i Iran | Kalender | Tips | Mailing list | Kontakt | Annonseinfo | Om iran.no |
  Søk i google:

         
 
Forsiden
Aviser
Bøker
Chat
Lesernes bidrag
Virksomheter
Humor & vitser
Konserter
Kultur & Turisme
Kvinner
Live TV & radio
Musikk
Siste nytt
Sport
Visste du at ...

 
  Visste du at ...


Kjenner du andre iranere med suksess både i Norge og utlandet? Send tipset til admin@iran.no

Klikk på bildene: Forrige side 1 2
Napping Karou Golnaz Yeganeh Harpe Babak Mehran Rahmani Sjakk
Djawadi Deghati Spinat Assassin Hunder Touraj Azam N. Sheibani Rox
Fliser Delshad Mostafavi Javid Safran Mina Sarah Mosarz Lessing
Polo Shohreh Khorsandi Zahedi Bijan Abbas K. Safinia Moské Ariafar
Historiske personer / begivenheter / steder:
Kyros Saadi Molana Razi Ebn-Sina
Khayyam Mausole Isa Khan KermanHoneymoon uttrykket stammer fra gamle Persia.

Honning er full av B-vitamin, en forutsetning for at mannens kjønnshormon testosteron er up-to-date. Fruktsukkeret i honning bidrar til mer energi og ork i senga.

Nygifte i gamle Persia drakk mjød (melk og honning) hver eneste dag i en måned etter bryllupet for å komme i stemning, altså bli kåte.


Til toppen

Gandom-e Beryan, Dasht-e Lut i Kerman er på 6-plass over verdens verste vær-steder.

Etter målinger av temperaturene på bakken – ikke i lufta – stakk ørkenen Dasht-e Lut i Iran av med rekorden: Svimlende 70,7 grader. Og i tillegg har dette infernoet en slags VIP-avdeling hvor alt er enda verre.
Dette er et platå av svart lava ved navn Gandom-e Beryan. Navnet betyr ristet hvete, og historien forteller at en karavane en gang måtte sette igjen en del hvete her. Den var behørig grillet da neste følge kom forbi.

Dasht-e Lut er i tillegg et av verdens tørreste steder.

På første plass er Forskningsstasjonen Vostok, Antarktis med rekordmålinger nede i – 89,2 grader. Varmerekorden er hutrende 12 minusgrader.

Det er værmagasinet Weatherwise som står for årets kåring av verdens verste.
Til toppen

Ølbryggning kan ha oppstått først i Iran.

Beviset arkeologer fant, var fra Nord Iran. Der fant de et segl, med et avtrykk av to menn som drikker av et stort krus. Noe de tolker som at det drikkes øl.

Mer sannsynlig for at det er ølbrygging på gang, er undersøkelse som noen kanadiske forskere gjør på noen sumeriske skjerver som stammer fra 3500 før vår tidsregning. Der finner de restene av et gulaktig stoff som inneholder kalsium oxalate –restene av en ølseidel med andre ord.


Til toppen

Sjakk mat er et uttrykk som stammer fra persisk språket. "Shah mat" - persisk for kongen er hjelpeløs.

Målet for hver spiller er å sette motstanderens konge «under angrep» på en slik måte at motstanderen ikke har noe lovlig trekk. Kongen er da «sjakk matt». Sjakk er et av verdens mest populære spill og det er anslått at over 600 mill. mennesker spiller sjakk på verdensbasis.

Sjakk antas å ha oppstått i Asia før år 600. Nøyaktig hvor er usikkert, men mulige steder er India og Persia.

Til toppen

Bijan Mossavar-Rahmani er styreleder i DNO International(Det Norske oljeselskap AS) og styreleder og CEO i Rak Petroleum.

Han ble hyllet og tildelt lederpris som årets industrileder i 2011 av tidsskriftet Middle East Oil & Gas. I begrunnelsen heter det at Rahmani har utmerket seg med langt lederskap i oppstrømsindustrien og kontinuerlig styrt virksomheten mot lønnsomhet. Det ble påpekt at Rahmani har vært viktig i å gjøre RAK mer lønnsomt og at etter fusjonen med DNO vil Rahmani gjøre selskapet til en regional vinner i Midt-Østen.

Han er kåret til en av Norges best betalte styreleder, med et årslønn på 6 mill. Han har såkalt «arbeidende styreledere». Dette betyr at han har arbeidsoppgaver utover det som normalt ligger til et styrelederverv.Til toppen

Alex Mehran, Jr er oldebarnet til grunnleggeren av IBM Thomas J. Watson og er halvt iransk.

Alexs far er den iranske Alexander R. Mehran og hans mor er Lucinda B. Watson, barnebarnet til Thomas J. Watson, den legendariske grunnlegger av IBM, og datter av Thomas J. Watson.

Alex Mehran Jr er gift med supermodellen Maggie Rizer. Han er også på sin fars side barnebarn til Masud Mehran, født i Iran i 1920, den legendariske utvikleren som grunnla Sunset Development Company i 1951, og bygde Sunset-Town i Livermore, en planlagt landsbysamfunn av mer enn 16.000 innbyggere, flere skoler, kirker og parker, og står således for en tredjedel av befolkningen i Livermore, California.

Alexander Mehran, Jr., er i dag President and Chief Operating Officer i Sunset Development Company.

Til toppen

Babak "Bobby" Ermankhah er den kjente New York horologist som grunnla Azad Klokker i 2006.

Hans håndlagde ur har vært en stift til et bredt spekter av kunder i underholdningsindustrien fra rap artister, filmregissører, idrettsutøvere og nå race-bilførere.

Den eliteklubben Azad Ur er blant annet 50 Cent, Akon, Michael Straiham, Ali Daie, Sean Paul, Too Short, Jay Alford, Chris Brown, Trina og Mos Def, for å nevne noen.

Azad Watcdes hjemmeside

Til toppen

Chang - Harpe er et strengeinstrument som stammer fra Persia. De eldste skildringer av harper uten forepillar er fra 500 f.Kr., som var den persiske harpe av Perspolis / Persia i Iran.

Harpe eller Chang på persisk var veldig populært, og var mye brukt i gamle Persia, spesielt under Sassanid dynastiet der det ble ofte spilt i sjahens palass.


Til toppen

Ali Yeganeh er den strenge suppekokken som ble kjent gjennom tv-serien Seinfeld.

Han ble berømt - og beryktet - da han ble karikert som «The Soup Nazi» i TV-serien «Seinfeld» i 1995. I en episode tar Jerry med seg gjengen til «The Soup Nazi», og instruerer dem om å følge «suppe-bestillings-reglementet» ned til absolutt minste detalj. Likevel opplever de fleste det før eller senere: De blir nektet suppe - No soup for you!

Suppesjappa Soup Kitchen International ble i etterkant en turistattraksjon på Manhattan. Turister sto i lange køer i håp om å bli skjelt ut for en porsjon suppe. Blant de uskrevne reglene var: Velg hvilken suppe du vil ha, før det er din tur og ha pengene klare. Ett annet punkt som ble tilføyd etter at suppekjøkkenet ble kjent gjennom Seinfeld var; Ikke nevn ordet suppenazi.

Til tross for at Al Yeganeh fikk enormt mye oppmerksomhet gjennom Seinfeld, skal han ikke ha vært fornøyd med måten han ble framstilt på. Yeganeh nektet Jerry Seinfeld adgang til hans supperestaurant etter at episoden gikk på lufta og ble ikke særlig varm med tanken på å bli kalt "Soup Nazi", selv etter at omsetningen gikk betydelig opp etter berømmelsen.

VG testet supperestauranten på West 55th street i 1998, og konstaterte at virkeligheten nesten overgikk Seinfelds fantasi.

«Vi er først i køen - og bestiller en liten «Chicken Broccoli» og en «Lobster Bisque». Det er «The Soup Nazi» himself som serverer oss, uten et smil. Men han rekker å skjelle ut den vakre kassadamen - fordi hun blander seg inn i suppeserveringen - mens vi står der. Vi er nesten litt redde... Men vi får suppe,» skrev VG den gang.

Originaloppskriften på «Al Yeganeh» inneholder over 60 ingredienser i en firetrinns framgangsmåte, noe som gjør den til et vel stort prosjekt for hjemmekjøkkenet.

Her presenteres oppskriften på suppenazistens suppe i en forenklet utgave:
En smak av Seinfeld

Yeganeh og hans partnere planlegger å åpne 50 Originale SoupMan franchisetakere i løpet av de neste årene. De første franchising ville være i det sentrale London, Manchester og Birmingham. Selskapet håper også på å åpne butikker i Tyskland, Italia og Japan.

Til toppen

Persisk tråd-napping har lenge vært i persisk kultur der det kalles Bande Abru ("Abru" betyr øyenbryn, og "Band" betyr tråd).

Threading, eller tråding på norsk, er en gammel persisk teknikk der hårene rykkes opp med roten ved hjelp av to bomullstråder som tvinnes langs huden i de aktuelle områdene. Dette er en populær teknikk å bruke på øyenbryn, fordi det er lett å kontrollere hvilke hår som tas med (for de som kan teknikken), mens noen lar seg villig vekk "tråde" også andre steder.

I gamle Persia, var tråding et tegn på at en jente hadde nådd voksen alder og bli en kvinne.

Til toppen

Karou Calamy er en rapp-artist som har nylig fått Ungdommens pris i Lillesand for sitt engasjement og bidrag innenfor det lokale musikk miljøet.

Årets vinner Karou Calamy er født i Iran, men kom til Norge som femåring. Han bor nå i Arendal men er elev ved Møglestu videregående skole. Han begynte å rappe etter en tøff kamp mot kreft og til nå har han publisert 18 låter på nettet, han har gjort seg bemerket i ungdommens kulturmønstring hvor han deltok i fylkesfinalen i år og han har også opptrådt på Møglestu.

Han har tidligere også fått stipend fra LOS-fondet for sin musikalitet. Ungdomsrådet trekker spesielt frem hans kreativitet og hans sang "roser over gata" som han produserte til minne om ofrene for tragedien 22. juli.

Normalt synger Calamy på persisk, men "roser over gata", er på norsk og alle inntektene går til gjenoppbygging av Utøya.

Til toppen

Golnaz Adham Khazei er hoveddesigner for det franske klesmerket Eleven Paris. Golnaz er født i Rasht i Iran, og kom til Norge som treåring, da foreldrene flyktet fra Iran.

Hun tok et halvt år med språkstudier på Sorbonne- universitetet, Et par år jobbet hun på H&M. Deretter begynte hun på moteskolen Esmod i Paris. Hun jobbet hardt og gikk ut med toppresultater.

Avgangskolleksjonen var inspirert av rockescenen i Oslo o g iransk kultur, før og nå. Som hoveddesigner har hun siste ord i de kreative prosessene. Hun bestemmer hvem som skal gjøre kampanjene, og hvilke grafikere firmaet skal jobbe med .

Golnaz har i tillegg jobbet for Givenchy.

Til toppen

Roxanne Tataei er soul, pop og R&B sanger.
Rox er scenenavnet til Roxanne Tataei fra London. Hun er halvt jamaicansk(mor) og halvt iransk(far), og er ventet å bli Englands neste store nysoul/pop-stjerne.

Rox dukket opp på BBC-listen Sound of 2010 og andre britiske medier som The Guardian, Sunday Times, The Independent og NME har trukket henne fram som en artist man kommer til å høre mye av.

Til toppen

Bijan Sheibani er teaterregissør (Theater director) for National Theater og kunstnerisk leder for ATC Theatre i London.

I 2010 ble han nominert for beste regi ved Olivier Awards for sin NT debut, Our Class. I 2008 sine oppsetninger av Gone Too Far! og The Brothers Size ble begge nominert til en Olivier Award for Ourstanding Achievement

Han leste engelsk litteratur ved St Hugh College, Oxford, og gikk videre til Central School of Speech og drama, der han mottok en utmerkelse for sin MA i Advanced Theatre Practice. Han vant James Menzies-Kitchin Memorial Trust Award for, unge regissører i 2003 og John S Cohen Bursary på Nationaltheatret Studio fra april 2004 til april 2005.

Til toppen

Azam Niroomand Rad er tildelt den pristisjetunget prisen "Marie Skodowski-Curie Award" fra "The World Congress of Medical Physics and Biomedical Engineering" for sitt bidrag til internasjonale "Medical physics" gjennom forskning, undervisning og lederskap.

Professor Niroomand-Rad har tidlligere vært: "President of the International Organization for Medical Physics", " Director of Clinical Physics at the Department of Radiation Medicine" og "Professor of Radiation Medicine at Georgetown University Medical Center".

Hun fikk stipendium etter fullført gymnas i Tehran i 1966. Hun ble uteksaminert fra SUNY, Albany med B.S grad i Matematikk i 1970. I 1978 mottok hun PhD i "Atomic and Molecular Physics" fra Michigan State University.

Hun pensjonerte seg i 2006 etter at hun jobbet som "Director of Clinical Physics" og "Associate Professor at the Department of Radiation and Medicine at Georgetown University Medical Center" i mange år.

Til toppen

Touraj "Jeje" Houshmandzadeh er football spiller for Oakland Raiders i National Football League.

Houshmandzadeh mor er afrikansk-amerikansk og hans far iransk. T.J. uteksaminert fra Barstow High School i Barstow, California. Houshmandzadeh har også spilt for Seattle Seahawks i 2009 og Baltimore Ravens i 2010

Til toppen

Små hunderaser stammer blanet annet fra Iran. I følge en ny studie, kommer trolig alle små hunderaser fra Midtøsten. Forskerne mener at små hunder utvikla seg for rundt 12 000 år siden, på samme tid som mennesker i området begynte med jordbruk.

I en studie ved National Human Genome Research Institute at alle småhunder har en mutasjon i det såkalte IGF1-genet. Forskerteamet fant mutasjonen hos nesten alle de 23 småhundrasene de undersøkte, men hos nesten ingen av de 15 store hunderasene de så på. Dermed begynte forskerne å lure på når denne mutasjonen inntraff.

Forskerne undersøkte derfor 17 ulike ulvepopulasjoner rundt i verden, men fant ikke igjen mutasjonen som småhundene hadde. Det kan tyde på at mutasjonen skjedde etter at menneskene tok de små firbeinte inn i varmen.

Forskerne undersøkte deretter både hos hund og ulv den DNA-regionen som ligger ved sida av der hvor IGF1-mutasjonen ligger. Da oppdaga de at småhundenes DNA ligner mest på det de fant hos ulv fra Israel, Iran og India.

Forskerne mener dette er sterke bevis for at den tidlige utviklinga av småhunder skjedde i Midtøsten. Dette stemmer godt overens med funn av småhundlevninger i 12.000 år gamle gravkamre i regionen.

Til toppen

Assassin's Creed er et verdenskjent action-spill fra Ubisoft med et historie som basere seg på hahshashin-sekten, en ekte persisk shia-islamsk sekt som snikmyrdet sine fiender. Ordet "assassin" kommer fra denne sekten.

Assassin's Creed er mest berømte for blant annet grafikk, historie og brukerstyring.
Til toppen

Spinat er en grønnsak som opprinnelig kommer fra Persia.

I dag blir den også dyrket i Europa. Til Skandinavia kom den først på midten av 1600 tallet.

Spinat(Spinacia oleracea) inneholder mye antioksydanter, både C-vitamin, E-vitamin, karotenoider og flere andre grupper kraftige planteantioksydanter. I flere undersøkelser har planter rike på disse antioksydantene vist seg å ha sammenheng med lavere fare for hjertekarsykdom, hjerneslag, grå stær og kreft.
Til toppen

Reza Deghati er kjent som "a Pilgrim of Authenticity" - en uredd og utforskende fotojournalist som i over 20 år har oppsøkt de mest eksotiske miljøer, de tøffeste konflikter og dekket mesteparten av kloden for store internasjonale magasiner som National Geographic, Figaro, Vanity Fair og New York Times Magazine.

Reza er født og oppvokst i Iran og var bl.a. Teheran-korrespondent for Newsweek og Midt-Østen-korrespondent for Time. I 1981 ble han fordømt av mullahene for å ha tatt bilder av det nye regimets overgrep. I dag lever han i eksil med base i Paris. Men mesteparten av tiden er han på farten som fotojournalist.

Han har samlet bildene sine i flere bøker, bl.a. i praktverket "War and Peace" som kom i 2008, og "100 Photos of Reza for Press Freedom", donert til Reporters Without Borders.

Reza er også grunnlegger og leder av den idealistiske organisasjonen Aïna, som bl.a. driver opplæring av fotografer og som jobber for uavhengige medier i Afghanistan. Han har fått en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Hope Prize for sitt arbeid blant Rwandas flyktninger.


Til toppen

Ramin Djawadi er en anerkjent musikk komponist for både film og TV.

Djawadi (født 1974 i Duisburg, Tyskland) er en begavet komponist som er kjent for "additional music", "orchestrator" og som Hans Zimmer assistent. De har sammen komponert musikken for bl.a. Batman Begins og The Pirates of the Caribbean.

Djawadi har komponert musikken for tv-serien Prison Break, hvor han mottok Emmy nominasjon for "Outstanding Main Title Theme Music" i 2006

Han har i tillegg skrevet en rekke musikk for både filmer og tv-serie som for eksempel: Blade: Trinity, Ask the Dust, Open Season, Deception og The unborn.

I 2007 komponert han musikken for filmen Mr. Brooks med skuespillerne Kevin Costner og Demi Moore. I 2008 skrev han musikken for filmen Iron Man.

Han komponerer fortiden musikken for to ny filmer som er under produksjon, "The Camel Wars (2011)" og Around the World in 50 Years 3D (2009).


Til toppen

Doris Lessing har blitt tildelt Nobelprisen i litteratur for 2007. Den 87 år gamle forfatteren ble født i 1919 i Kermanshah, Persia (Iran), der faren jobbet for Imperial Bank of Persia. I 1925 flyttet familien til Sør-Rhodesia, i dag Zimbabwe og bosatte seg til slutt i Europa. Lessing sluttet på skolen som 15-åring, og debuterte med romanen "The grass is singing" i 1949.

Det er blitt sagt at Doris Lessing skriver slik at det forandrer menneskers liv. Den gyldne notatbok (1962) blir ofte nevnt i samme åndedrag. Hennes forfatterskap blir også beskrevet som en vedvarende studie av ensomhet.
Til toppen

Mery Zamani (alias Mosarz) er kjent kunstmaler i både øst og vest.

Mosarz er inspirert både av Iran, men også av Japan hvor hun bodde i flere år etter Den islamske revolusjonen i Iran.

Allerede som 9 åring begynte hun å skrive dikt anonymt, og på samme tid tok hun opp kunstmaling. Hennes dikt ble berømte, mens hun selv forble relativt ukjent. Hun studerte psykologi både i Tehran og tokyo. Sin kunsteriske utdannelse fortsatte hun på et akademi i Tokyo, hvor hun blant annet hadde Matsudo og Igarashi som veiledere.

Hun er også skrivende kunster, og har utgitt en persisk oversettelse av den japanske forfatteren Miyazawa Kenjis barnebøker. Fra 1997 har hun bodd i Norge. Her har hun blant annet - i samarbeidet med forfatteren Erling Kittelsen - oversatt et utvalg av 18 dikt som er lest inn på CD, både Norsk, Japansk, og Engelsk. Hennes to kjente dikt og maleri "Gryet" og "Ringblomst", ble overrakt til den Japanske keiseren ved hans statsbesøk i 2005.

Diktene er lest inn til musikk av den kjente Iranske musikeren og komponisten Naser Cheshmazar. Det siste året har hun også hatt kunstutstillinger i det Gamle shahens slott i Iran hvor hun deler salget av maleriene til kreftsyke barn.

Merys offisielle side: www.mosarzart.comTil toppen

Sarah Shahi (Fødenavn: Aahoo Jahansouz Shahi) er kjent skuespiller fra TV seriene "Life" og "The L World". Hun har i tillegg vært i filmene: A lot like love og Old school.

Sarah er født i USA, men har persisk far og spansk mor. Hun har studert opera og var Dallas Cowboys Cheerleaders, Swimsuit Calendar Covergirl i 2000.Til toppen

Mina Shaddel er ung regissør og manusforfatter som har laget kortfilmer som «Skal,skal ikke?» (2005), «På fri fot» (2004), «Nattbøylen» (2006), «Møtet» ,«Målet», «Divone» (2006).

Kortfilmen "Divone", som hun har regissert sammen med Oda Midbøe, har blant annet ikke helt ukjente Nicolai Cleve Broch og Yngve Berven på rollelista. Den har også blitt vist i Danmark og under filmuken i Asker.

– Min største drøm innen film er å vinne en Oscar. Det hadde også vært kult å få jobbet med Aksel Hennie, Morten Tyldum og K. Schei. Skikkelige flinke og dyktige skuespillere og så vil jeg gjerne lage en spillefilm som alle snakker om etterpå, sier Mina engasjert.Til toppen

Safran (Crocus Sativus Linneaus) er ett av de mest kostbare krydder som finnes. Iran har 95 % av verdensmarkedet med en eksport på omkring 180 tonn safran år 2004-2005.

Det kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 pistiller, som må plukkes og renses for hånd, for et kilo safran.

Safran høstes under to intensive uker i månedskiftet oktober/november. Safran brukes i hovdsak som smakstillsetting i mat, medisinsk krydder og til industriell og kjemisk prosess.

Til toppen

Javid Afsari Rad er tildelt KORK-2007 prisen for "nyskapende musikalsk bidrag". Javid sammen med KORK(Kringkastingsorkestret) lagde og framførte musikk fra Iran på Rockefeller.

Her er juryuttalelsene:

Etablert utøver: Javid Afsari Rad

Møtet med denne komponisten og musikeren var en av fjorårets sterkeste opplevelser for Kringkastingsorkesret. Hans musikk og formidlingsevne tok Krinkastingsorkestret med på en reise som de færreste symfoniorkestre får muligheten til å bli med på. Med dansende rytmer og skeive toner fikk orkesteret være med til Iran, blant persiske ornamenter og Sufipoesiens lovprisninger av kjærligheten. Javid Asfari Rad er en musiker og komponist Kringkastingsorkestret gjerne vil jobbe mer med.
Til toppen

Mohsen Mostavafi er en internasjonal arkitekt figur i moderne tid. Mostafavi har nylig blitt utnevnt til "Dean of Design School" på det prestisjetunget Harvard University.

Mostafavi arbeider for tiden som "Dean of the College of Architecture, Art and Planning" på Cornell University. Han har også jobbet som styreforman på "Architectural Association School of Architecture" i London, en av mest prestisjefylte design skole i Europa.
Til toppen

Jimmy Delshad blir den første Iransk-Amerikanske borgermesteren i USA. Han blir også den første Iran-fødte brogermester i Berverly Hills.

Delshad, 66, som emigrerte fra Iran da han var 19 vil bli den Iransk-Amerikaneren med høyest offisiell rang.

”Det Persisk-Amerikanske samfunnet har vært svært suksessfulle i forretninger, men i politikken, det området som påviker dem lokalt, har de vært svake,” sier Delshad.

”At jeg ble valgt forteller dem at Amerika ikke har noe mot dem bare fordi Iran og Amerika som nasjoner ikke har det beste samarbeid.”

Delshads seier er den største valgmessige prestasjon for det Iransk-Amerikanske samfunnet, og det vil gjøre alle Iransk-Amerikanere glade.

Census’ tall viser at 8000 av Beverly Hills’ 35000 residenter er av Iransk avstamming. En tilstrømming av velstående, høyt utdannede iranere til kjendispakkede Beverly Hills begynte etter den Islamske revloulsjonen i Iran i 1979.

Til toppen

Fliser i Darb-i Imam-helligdommen i Isfahan, Iran skjuler avanserte matematikk. For mer enn 500 år siden utsmykket kunsthåndverkere bygninger med avanserte møstre som vestlige matematikere ikke forstå før på 1970-tallet.

Kvasikrystallinsk mønster har en enkel geometri i et komplekst arrangement Fliser i Darb-i Imam-helligdommen i Isfahan, Iran, bygd i 1453Fordi islam forbyr avbildning av mennesker og dyr, har muslimske kunstnere utforsket abstrakte, geometiske møster.

Til toppen

Polo eller Chowghan (på persisk), ble først oppsto i Persia for 2500 år siden. Polo ble en persisk nasjonal sport for overklassen og offiserer. Både kvinner representert av droning og hennes damer og menn representert av King Khosrow II Parviz og hans kurtiser deltok i kamper.

Persiske literatur og billedkunst gir oss en rik innsikt i sporten Polo. Ferdowsi, den berømte poeten og historikeren, gir en rekke eksempler fra kongelige Polo turneringer i hans episke dikt fra det 9.århundre, Shahnameh (the Epic of Kings).

Polo er en lagsport som spilles hvor spillerne rir på hester og målet er å score mål mot et annet lag. Spillerne scorer mål ved å slå en ball gjennom motsatt lags mål ved hjelp av en lang kølle. Hvert lag består av fire spillere med deres hester, innendørs består hvert lag av tre spillere. Spillet pågår i perioder på syv minutter, kalt «chukkas». Et spill har vanligvis seks «chukka». I dag spilles polo i over 77 land.

Til toppen

Shohreh Aghdashloo er den første iraner og den første kvinne fra Midt Østen som har fått en god plass i Hollywood som skuespiller.

Shohreh Aghdashlou som stadig blir mer kjent i USA ble Oscar Academy Award nominert som beste "Supporting actress" for filmen "House of sand and fog". I tillegg til Oscar nominasjonen, har Aghdashloo vunnet "New York Film Critics award".

Shohreh Aghdashloo er født i Tehran i 1952. Etter filmen "Sooteh Delan" (Broken Hearts) i 1978 ble hun en av de mest kjente kvinnelige skuespiller i Iran. Etter revolusjonen flytett hun til England hvor hun tok master graden i International Relations.

Hun flyttett til Los Angeles i 1987 og giftet seg med skuspilleren/forfatteren Houshang Touzie. Hun spilte i flere av hans filmer, men gjennombruddet kom mange år etter at Hollywood søkte etter en iransk kvinne til rollen Nadi, kona til Amir Behrani (Ben Kingsley) for filmen "House of sand and fog".

Hun har i ettertiden spilte i blant annet disse filmer: The Lake House , X-Men 3 og American Dreamz.


Filmbiografi: Shohreh Aghdashloo
Til toppen

Maria Khorsandi er administrerende direktør i Dell Sverige. Hun har jobbet som "President of OMX Technology Financial Market" og som administrerende direktør hos Ericsson Technology Licencing i over 16 år, hvor hun blant annet var med å videreutvikle Bluetooth teknologien. Hun er en av de mest suksessfulle kvinner i Sveriges næringsliv, og antakeligvis også internasjonalt.

Maria Khorsand ble født i byen Sari. Hun flytett til USA i en alder av 15 år, hvor hun sier at det var hennes første skritt mot "character-building experience".

Hun tok Master of Computer Science fra California State University og jobbet som foreleser. Allerede etter 3 år ble hun åretes lærer og foreleser. Maria flytett til Sverige i 1987, og bor sammen med sin mann, Daniel og datteren Mitra.
Til toppen

Farindokht Zahedi underviser i drama ved Universitet i Teheran og er tilknyttet Senter for Ibsen-studier i Oslo. Hun har skrevet sin doktoravhandling ”Henrik Ibsen and Iranian Modern Drama: Reception and Influence”.

Ibsen har inspirert og utfordret iranere siden 1909, og kan hende ble Henrik også inspirert av persisk dramatikk. Det nære forholdet mellom nordmannen og Irans teaterverden dokumenteres i denne ny doktoravhandling.

- Henrik Ibsen har vært en faktor i Irans intellektuelle liv i snart 100 år, både gjennom utallige oppsettinger av hans stykker og gjennom hvordan han har påvirket landets egne dramatikere, forteller Farindokht Zahedi.

Ibsens inntog i Iran startet tre år etter hans død og kom via det sørlige Kaukasus.

- Armenske teatergrupper med iranske røtter turnerte mye i Iran, og i 1909 satte en av dem for første gang opp Ibsen, nærmere bestemt ”Lille Eyolf”, forteller Zahedi.

Fra hun i 1998 ble invitert av Nationaltheatret i Oslo til å skrive om forholdet mellom Ibsen og Iran, har mye av Zahedis tid gått med til å saumfare bibliotek og arkiver verden over på nitid jakt etter dokumentasjon.

Underveis oppdaget hun at Ibsens samtidige og litterært beslektede kollega Mirza Fath ’Ali Akhundzadah var blitt oversatt til norsk i 1888 av bergenseren Christian Mohn.

- Akhundzadah bodde i Tbilisi, Georgia, men hadde persiske røtter og skrev alle sine stykker med iransk setting. Han var godt kjent i Europa, og ble altså oversatt til blant annet norsk.

- Så det er aldeles ikke usannsynlig at Henrik Ibsen både leste og lot seg inspirere av iransk dramatikk, og at utvekslingen mellom ham og Iran altså har gått begge veier mener Zahedi.
Til toppen

Bijan Gharahkhani er kåret til årets navn i Buskerud av Drammens Tidenes lesere med god margin.

Brobyggeren og politikeren kom fra Iran til Norge for 20 år siden. Det har ikke vært like lett å være i Øvre Eiker. Bijan, som er leder av Buskerud innvandrerråd, har motatt både muntlige og skriftlige trusler fra blant annet et Vigrid-medlem. Men han vil helst fokuserer på det som er positvit.

Han var sentral i en verdikonferanse i Øvre Eiker i fjor, og var også midtpunktet i en markering mot nazisme i Hokksund.

- Vi jobber ikke lenger med integrering. Det ordet bør strykes. Det dreier seg om inkludering. Og det for alle, både innvandrere, eldre, ungdom og hvem det måtte være. Det handler om å skape et godt samfunn for alle, sier Gharahkhani.

- Jeg har alltid ment at integrering skal ta lang tid. Du skal tilegne deg et nytt språk og en ny kultur, sier Bijan. - Du vet, livet er en kamp.

-Om jeg er nordmann eller iraner? Begge deler. Jeg er glad i begge landene, og har tatt med meg det beste fra begge kulturene, sier han.
Til toppen

Abbas Kiarostami er den mest innflytelsesrike og kontroversielle filmskaperen i det post-revolusjonelle Iran. Samtidig er han også en av de virkelig store kompromissløse av våre samtidige regissører på verdensbasis. Gjennom de siste tiårene har hans filmer blitt hyllet og priset på internasjonale festivaler.

Han vant prestisjetunge prisen Gullpalmen i Cannes i 1997 for "Smaken av kirsebær".

Kiarostami er utdannet i malerkunst ved fakultetet for kunst ved Teherans universitet. Men malerkunstutdannede Kiarostami er en multikunstner i ordets rette forstand. Han er også fotograf og poet. Både i bilder og filmer viser han bl.a. den uvanlige skjønnheten i det tørre og treløse iranske landskapet.

Filmbiografi: Abbas Kiarostami
Til toppen

Farhad Safinia har sammen med Mel Gibson skrevet manuset til den nye action-eventyr filmen "Apocalypto". Safinia og Gibson har valgt Mayas sivilisasjon, historien og Maya-rikets turbulente undergang!

"I've always been fascinated with ancient history and how the wars shaped the world we live in today, " sier Safinia. "The culture we're used to, democracy itself, the world we occupy today, is very much influenced by the turning time in history. I got to dramatize it and create a cool action film around it. What could be more fun?"

Safinia er født i Tehran i 1975. Han flyttett til Paris da var han fire år gammel og videre til London. Mens han studerte økonomi på King's College, Cambridge, regisserte han flere scene forestillinger for Cambridge University Amateur Dramatic Club og andre teater selskaper. Etter graduering flyttet han til New York City, hvor han studerte film på "New School University" og "New York University's Tisch School of the Arts". Han bor for tiden i Los Angeles.

Apocalypto, er hans først lang film sammen med Mel Gibson.

Apocalypto offisielle side: Apocalypto
Til toppen

Emam moskeen i Esfehan er kåret til en av verdens vakreste bygninger av Lonely Planets, Blue List 2007-utgaven.

Emam-moskeen, som skal være en av de største byplassene i verden er fullstendig dekket av lyseblå og gule keramikkfliser og er en flott 1700-tallsmoské. Moskeen har en utsmykning man finner make til få andre steder. Flisene ser ut til å skifte farge etter lyset.

De top tre vakreste bygningene:

1. Guggenheim-museet, Spania
2. Potala Palace, Tibet
3. Biblioteket i Alexandria, Egypt

Til toppen

Shahram Ariafar er romovervåkning konsulent og Gründer av Corona Space Surveillance Centre. Han er den personen i Norge som vet mest om romsøppel og kollisjonsfare i verdensrommet, og den eneste i Europa som har hatt vilje og pågangsmot til å gå etter denne nisjen forretningsmessig.

Av utdannelse har Shahram BSc. i luft- or romfartsteknologi (aerospace engineering) fra iransk militær universitet. Cand.Mag. i datateknikk fra Høyskolen i Buskerud, Sivilingeniør i prosessautomatisering fra Høyskolen i Telemark og MSc i Space Studies fra International Space University i Strasbourg, Frankrike.

Shahram har jobb erfaring som ekspert i romovervåkning og romsøppel fra bla.a. INTAS, den europesike romorganisasjonen (ESA) og International Space University. Han har også jobbet for flere high-tech prosjekter som prosjektleder og deltaker.

Shahram er også kåret til en av "Årets Top 10-liste" for inspirerende personer med positive rollemodller i norsk arbeids- og samfunnsliv.
Til toppen

Historiske personer / begivenheter / steder:Isa Khan Efendi fra Shiraz i Iran regnes som hovedarkitekten bak Taj Mahal.

Tal Mahal, som betyr palassets krone, er ett monument over kjærligheten. Dette mauloseumet bygget stor mogulen Shah Jahan til ære for sin yndlingshustru Ajumand Banu Begum, kaldt Mumtaz Mahal som betyr palassets utvalgte.

Hun døde i barselseng da hun fødte deres 14. barn. Hun bad mannen sin om to løfter da hun lå på dødsleiet; at han aldri giftet seg igjen og bygde ett minne over henne som gjorde at hun aldri ble glemt. Det tok 22 år å bygge mausoleet, og man antar at rundt 20 000 arbeidere deltok.

Isa Khan Effendi fra Persia fikk stukket ut øynene etter Taj Mahal var ferdig slik at han aldri skulle kunne tegne ett slikt bygg igjen.

Til toppen

Maqbaratoshoara-mausoleet i den iranske byen Tabriz ligger på Lonely Planets liste over de 10 verdens mest spektakulære og spennende kirkegårder.
En dramatisk modernistisk struktur, som er et veldig annerledes syn.

Mausoleet ble til i 1970-årene for å hedre og ære persiske diktere, lærde og andre kreative berømtheter, og er et imponerende syn midt i den omkringliggende kirkegården, som har en historie som går mer enn tusen år tilbake i tid.
Til toppen

Kyros den store utstedte den første deklareringen av menneskerettigheter. Deklarasjon som var skrevet på en leirsylinder er kjent som Kyros menneskerettighetskontrakt. Den ble oppdaget i 1879 i Babylon og er i FNs hoved kontor i New York.

Kyros den store (Kôrosh e Bozorg) var også den første som praktiserte menneskerettigheter som kan ha inspirert og påvirket vestens demokratiet.

Han var en konge av Persia, kjent for sin militære dyktighet og sin barmhjertighet. Som den første kongen som blir henvist til som «den store», blir han regnet som den første betydelige kongen i Persia og grunnleggeren av det enorme Persiske riket.
Til toppen

Saadi (ca. 1210-1290) regnes fortsatt som en av de største persiske diktere noensinne. Hans berømte sitat er skrevet over inngangsdøren til "Hall of Nations" i FN bygget i New York:

"Of one Essence is the human race,
thus has Creation put the Base;
One Limb impacted is sufficient,
For all Others to feel the Mace."Norsk oversettelse:
Adams sønner er lemmer på samme kropp siden de ble skapt av samme stoff.
Når skjebnen gjør at ett lem får vondt blir ikke de andre lemmene upåvirket.

I tillegg:
Boken "Rosenhagen"(Golestân-e Sa'di) er et av Saddis hovedverk både i den persiske litteraturen og i verdenslitteraturen. Boken var gjennom mer enn et halvt årtusen skolebok i hele den persiske kulturkrets, det vil si et område som omfatter Balkan, Tyrkia, Sentral-Asia, Iran, Afghanistan, India, Pakistan og Bangladesh. Verket har hatt enorm innflyt
Til toppen

Molana Jalalal-Din Muhammad Rumi (1207-1273) er persisk dikter, mystiker, filosof og sufi som grunnla sufi-ordenen Mevleviene.

UNESCO har erklært 2007 til “Year Of Molana“ for å markere Molanas 800-års jubelium.

Mowlana var født i Balkh(det som nå er Afghanistan) i Persia og levde mesteparten av sitt liv i det som nå er Tyrkia, men han skrevet på persisk og regnes som en av de aller største persisk dikter.

Rumi skreiv sine dikt i ekstatisk lengsel etter Den Elskede, som ikke bare var Gud, men også hans egen sufi-lærer Shams al-Din. Slik oppstår en dynamisk dobbelhet i bildebruken. Den transcendente lengselen brukes som symbol på den irregulære og jordiske - eller var det omvendt?

Noe av Molanas kjente sitater: Molana
Til toppen

Z
akariya Razi! Alkohol først ble oppfunnet av Mohammad Zakariya Razi (864-930 A.D.) . Til å begynne med var han interesert i musikk, men senere lærte han seg medisin, astronomi, kjemi, filosofi og matematikk.

I en ung alder ble han ekspert og berømt i medisin og alkymi, slik at pasinter og studenter fra hele Asia besøkte ham.
Til toppen

E
bn-e Sina eller Avicenna (980 – 1037) er verdenskjent vitenskapsmann, medisiner, lege og filosof.

Avicenna er kjent for sine tolkninger av Aristoteles og nyplatonikerne, diagnostisk observasjoner og for medisinske metodene han har brukt. Han begynte å skrive for første gang i 20 års alderen og har over 450 bøker om flere emner men spesiellt om filosofi og medisin.

Hans to kjente skrifter, "The Book of Healing" og "The Canon of Medicine" som ble sett på som den mest revolusjonerende boken innen faget medisin var pensum på mange europeiske universiteter i fem århundre(helt fram til 1800-tallet). Ebn-e Sinas Metafysikk er også grunnlaget for Descartes' arbeid flere hundre år senere.

Avicenna ble født i Afshana nær Bukhara i Persia(nå en del av Uzbekistan) og døde i 1037 i Hamadan, Iran.
Til toppen

O
mar Khayyam (1048 – 1131) , persisk dikter, matematiker, filosof og astronom var den første som funnet en metode for å løse tredjegradsligninger. I 1070 skrev han sitt mest kjente verk "Treatise on Demonstration of Problems of Algebra" om algebra, hvor han klassifiserte ligninger etter graden. Her presenterte han også en metode for å løse andregradsligninger som er svært lik den vi bruker i dag.

Han er også verdens kjent for sine firelinjete strofer, rubais, som i engelskmannen Edward FitzGeralds gjendiktning Rubaiyat har vunnet verdensry.

Khayyam regnes som ateistens far og den første som regnet årets forskyvning med sekunder og var med å lage den offisielle persiske kalenderen, Jalali Kalender som er mer nøyaktig og korrekt i forhold til den georgrianske kalenderen.

Omar Khayyám lagde også en stjerne kart som ble mye brukt i både Persia og de muslimske verden. Han estimerte og beviste at universet ikke gikk rundt jordkloden, noe som ble trodd i den tiden. Han demonstrerte at jorda svinger i sin akse og forårsaker dag og natt. Han også forklarte i detalj om at stjerner er stasjonære objekter i verdensrommet.

Til toppen
Copyright © 2001 www.iran.no